روشهای مختلفی برای حفظ سلامت مادر و جنین در دوران بارداری وجود دارد که ماساژ یکی از همین راهکارها است. ماساژ در دوران بارداری اگر به صورت اصولی و با ابزارهای مناسب انجام شود هم تاثیراتی روی سلامت جنین دارد هم روی سلامت مادر؛ به طور کلی ماساژ درمانی برای تسکین درد و تنش زنان باردار یک راهکار عالی است. از مهمترین فواید ماساژ در دوران بارداری میتوان به کاهش استرس، بهبود خواب، کاهش درد عضلانی و مفصلی، تقویت ارتباط با جنین، بهبود گردش خون و از همه مهمتر آمادگی برای زایمان اشاره کرد.
در ادامه قصد داریم علاوه بر فواید ماساژ در دوران بارداری و تاثیر آن بر سلامت مادر و جنین به روش درست و ابزارهای ایمن همچون ماساژورهای برقی و مخصوص ماساژ در دوران بارداری اشاره کنیم.
چرا ماساژ در دوران بارداری مفید است؟
همان طور که در بخش قبل گفته شد ماساژ یک روش تایید شده از نظر پزشکان برای مراقبت جسمی و روحی مادر و جنین است و مهمترین فواید آن به شرح زیر است:
- تسکین درد کمر
- کاهش ورم پا
- کاهش استرس و اضطراب
- بهبود خواب
علاوه بر این ماساژ دوران بارداری روی مواردی مثل آمادگی برای زایمان، ارتباط گرفتن با جنین و …نیز موثر است که درا ادامه به تاثیرات آن بیشتر اشاره میکنیم.
تسکین کمر درد و تورم پاها
ماساژ اگر به صورت اصولی انجام شود میتواند تاثیر زیادی روی تسکین کمر درد و کم شدن تورم پا بگذارد. اما مهمترین اثرات و دلایل تسکین کمر درد با ماساژ در دوران بارداری به شرح زیر است:
- کاهش تنش عضلانی: ماساژ درمانی در دوران بارداری میتواند منجر به کاهش تنش در کمر و لگن شود و زنان باردار احساس درد کمتری داشته باشند.
- افزایش گردش خون: ماساژ میتواند با افزایش جریان خون در ناحیه کمر به بهبود تامین اکسیژن مورد نیاز بافتها کمک کند و درد بدن کمتر شود.
و اما دلیل کاهش تورم پاها در دوران بارداری با ماساژ چیست؟
- بهبود گردش خون: با ماساژ در دوران بارداری میزان خون مورد نیاز به پاها منتقل میشود و احساس سنگینی و تورم پا را کم میکند.
- کاهش احتباس مایع: ماساژ در زمان بارداری سیستم لنفاوی را تحریک میکند و از احتباس مایع در پاها پیشگیری میشود.
کاهش استرس و بهبود خواب
ماساژ تاثیر بسیار زیادی برای کم شدن اضطراب و استرس در زنان باردار دارد و میتواند نقش زیادی در بهبود خواب آنها ایفا کند. مهمترین کاری که ماساژ برای کم شدن استرس و بالا رفتن کیفیت خواب میکند موارد زیر هستند:
- ترشح هورمون شادی: ماساژ باعث میشود هورمونهای دوپامین و سروتونین که باعث شادی و آرامش میشوند در بدن ترشح شوند.
- کاهش سطح کورتیزول: یکی از راههای کاهش کورتیزول در بدن، ماساژ است که به کم شدن اضطراب زنان باردار کمک میکند.
- تحریک سیستم عصبی پاراسمپاتیک: سیستم عصبی پاراسمپاتیک مسئول ایجاد آرامش در بدن و استراحت جسم است که با ماساژ تحریک میشود و زنان باردار در این شرایط میتوانند کیفیت خواب بیشتری را تجربه کنند.
فواید ماساژ برای مادر و جنین
با توجه به مطالب بالا با فواید ماساژ برای مادر که مواردی مثل خواب با کیفیت، کاهش تورم پاها، کم شدن درد، آمادگی جسمی و روحی برای زایمان و … آشنا شدیم. اما به این نکته باید توجه کنیم که ماساژ علاوه بر مادر برای جنین نیز مفید است و بر روی او هم تاثیرگذار میباشد. در ادامه به دو مورد از اصلی ترین فواید ماساژ بر روی مادر و جنین اشاره میکنیم:
- تقویت گردش خون و آرامش مادر
- تاثیر غیر مستقیم بر سلامت جنین
تقویت گردش خون و آرامش مادر
یکی از فواید ماساژ در دوران بارداری تقویت گردش خون و ایجاد آرامش در مادر است. ماساژ به تحریک سیستم گردش خون کمک به سزایی میکند و همین مورد باعث انتقال جریان خون مناسب به بافتهای بدن میشود که هم اکسیژن مورد نیاز بافت بدن مادر تامین شود هم اکسیژن و مواد مغذی بیشتری به جنین منتقل گردد. گردش جریان خون به میزان کافی در بافتهای بدن از ورم و درد عضلانی پیشگیری میکند و مادر احساس اضافه وزن ناشی از احتباس آب را ندارد.
تاثیر غیرمستقیم بر سلامت جنین
بدون شک در دوران بارداری رابطه غیر قابل انکاری بین سلامت جسمی و روحی مادر و جنین وجود دارد. با ماساژ در دوران بارداری به دلیل افزاش جریان خون اکسیژن و مواد مغذی مورد نیاز جنین به راحتی منتقل میشود. همچنین با کاهش استرس و ترشح هورمونهای شادی به واسطه ماساژ یک آرامش روحی در مادر ایجاد میشود و میزان کمتری استرس و اضطراب به جنین منتقل میگردد. خواب کافی مادر نقش موثری در رشد و سلامت جنین دارد و با ماساژ اصولی و کم شدن درد مادران باردار خواب با کیفیت تری تجربه میکنند و جنین نیز دچار آسیب به دلیل بی خواب نمیشود.
ماساژ ایمن در بارداری چگونه است؟
قبل از انجام ماساژ در دوران بارداری بهتر است با پزشک خود مشورت کنید و با رعایت اصول ایمنی در بارداری ماساژ را انجام دهید. در ادامه به نکات مهمی که برای انجام ماساژ ایمن باید رعایت کنید اشاره میکنیم:
- انتخاب ماساژور حرفه ای: برای انجام ماساژ در بارداری سعی کنید از ماساژور حرفه ای و متخصص در این زمینه استفاده کنید.
- پوزیشن مناسب: برای دوران بارداری مهم است که ماساژ در پوزیشن اصولی و بدون خطر در ماههای مختلف اجرا شود. به طور مثال در ماههای نخست حاملگی به پشت یا پهلو و در ماههای آخر به پهلوی چپ دراز بکشید بهتر است.
- اجتناب از ماساژ نقاط خاص: برخی از نقاط بدن مثل مچ پا و شکم نواحی حساس و تحریک پذیری هستند و بهتر است با حتیاط بیشتر ماساژ داده شوند یا اصلا ماساژ روی این نواحی انجام نگیرد.
- استفاده از ابزار ایمن: برای یک ماساژ اصولی و بدون خطر باید از ابزار ایمن و مناسب این کار استفاده کنید که هیچ خطری سلامتی جنین و مادر را تهدید نکند.
در ادامه به دو مورد مهم تکنیکها و نقاط حساس و ابزار ایمن به طور کامل خواهیم پرداخت.
تکنیکهای مجاز و نقاط حساس
ماساژ یکی از راههای عالی برای کاهش درد، استرس، بهبود کیفیت خواب و … در زنان باردار است با این حال باید به صورت اصولی انجام شود و تکنیکهای مجاز و نقاط خاص در نظر گرفته شود. در ادامه به تکنیکهای مجاز برای ماساژ زنان باردار اشاره میکنیم:
- ماساژ ملایم و با فشار کم: برای زنان باردار بهتر است که از حرکات نرم و ملایم همچون حرکات دایره ای و خطی استفاده شود و فشار زیادی به بدن وارد نشود.
- ماساژ کمر و گردن: معمولا کمر، گردن و بخش بالا تنه زنان باردار تحت فشار زیادی هستند و ماساژ ملایم این نواحی نقش بسزایی در ایجاد راحتی مادر و جنین دارد.
- ماساژ پا: پا یکی از اعضای بدن زنان باردار است که در این دوران دچار ورم میشود و با ماساژ، جریان خون به راحتی در این ناحیه به گردش میافتد و میزان ورم را کم میکند.
- تکنیکهای تنفسی: یکی از راهکارها و تکنیکهای مهم در دوران ماساژ دادن تکنیک تنفس عمیق است که مادر احساس آرامش بیشتری داشته باشد.
و اما نقاط حساس که از ماساژ آنها باید خودداری شود کدامند؟
- مچ پا: نقاطی در مچ پا وجود دارد که تحریک کننده انقباضات رحمی هستند و بهتر است این نواحی ماساژ داده نشوند.
- زیر کمر: ماساژ ناحیه زیر کمر باید با احتیاط انجام شود و از فشار دادن زیاد این قسمت خودداری شود.
- شکم: قسمت شکم مادر نیز بخش حساسی است و اگرماساژ داده شود امکان دارد جنین تحریک شود.
ابزارهای ایمن ماساژ
علاوه بر شخص مجرب که کار ماساژ را انجام میدهد ابزارهای ماساژ هم مهم هستند و باید با توجه به شرایط زنان باردار ابزار مناسب انتخاب شود. در ادامه چند نمونه از ابزارهای ایمن ماساژ در دوران بارداری را معرفی میکنیم:
- ماساژور تفنگی
- صندلی ماساژور
- ماساژور زانو
ماساژور برقی برای زنان باردار مناسب است؟ استفاده از ماساژور برقی برای زنان باردار هیچ منعی ندارد فقط باید به تنظیمات دستگاه و میزان شدت آن توجه شود و با رعایت این نکات بدون شک ماساژور برقی یک انتخاب ایمن و عالی برای ماساژ زنان باردار است.
نکات ایمنی که باید در زمان استفاده از ماساژورها رعایت کنید:
- قبل از استفاده مطمئن شوید که ماساژورانتخابی برای زنان باردار خطری ندارد.
- قبل از اقدام برای ماساژ حتما با پزشک خود صحبت کنید که از نظر جسمی مانعی برای این ماساژ در دوران بارداری وجود نداشته باشد.
- در طول زمان ماساژ به واکنش بدن خود دقت کنید و اگر احساس ناراحتی یا درد داشتید ماساژ در آن نواحی را ادامه ندهید.
چه زمانی و چگونه ماساژ بدهیم؟
احتمالا با خواندن مطالب بالا و آشنا شدن با فواید ماساژ در بارداری با خود بپرسید که بهترین وقت ماساژ در بارداری چه زمانی است؟ و اصلا چگونه ماساژ زنان باردار انجام شود؟ در ادامه قصد د اریم هم به بهترین زمان و موقعیت ماساژ زنان باردار اشاره کنیم هم نکات احتیاطی و روش اصولی ماساژ در دوران بارداری را شرح دهیم.
بهترین زمان و موقعیتها در بارداری برای ماساژ
بهترین زمان برای ماساژ در دوران بارداری بستگی به نیاز و شرایط جسمس مادران باردار دارد. اما در ادامه قصد داریم به طور کلی بازههای زمانی بارداری و. میزان تمایل و نیاز زنان در هر دوره را مشخص کنیم.
- سه ماهه اول بارداری: در سه ماهه اول یا همان هفتههای 1 تا 12 بارداری زنان از نظر جسمی دچار تغییرات هورمونی میشوند و علائم اولیه بارداری همچون تهوع، سر گیجه، خستگی و… انرژی زنان را کم میکند و شاید تمایلی به ماساژ نداشته باشند. اما سوال مهم این است که آیا ماساژ در سهماهه اول بارداری خطرناک است؟ در جواب این دغدغه مهم ذهنی شما باید بگوییم که ماساژ در سه ماهه اول بارداری خطرناک نیست و اگر زنان باردار تمایل به ماساژ دارند با مجوز پزشک، با حرکات آرام و ملایم و رعایت تکنیکها و در نظر گرفتن نقاط خاصی که ذکر کردیم؛ میتوانند از ماساژ با ابزارهای ایمن به آرامش ذهنی و جسمی برسند.
- سه ماهه دوم بارداری: یکی از بهترین زمانها برای ماساژ زنان باردار سه ماهه دوم یا هفتههای 13 تا 26 بارداری است. در این دوران علائم اولیه بارداری کم شده است و زنان بارداری انرژی بیشتری دارند و تمایل دارند برای کاهش درد کمر یا تنشهای عضلانی از ماساژ اصولی دوران بارداری استفاده کنند.
- سه ماهه سوم بارداری: در هفتههای 27 بارداری به بعد تا زمان زایمان زنان با افزایش وزن، ورم پا و کمر درد مواجه میشوند که استفاده از ماساژ برای کاهش این علائم و کم کردن درد یک راهکار خوب و اصولی است.
بهترین زمان برای ماساژ زن باردار چه موقع است؟ برای انتخاب بهترین زمان ماساژ علاوه بر دورههای بارداری باید به موارد زیر نیز دقت کنید:
- ماساژ قبل از خواب میتواند موجب بالا رفتن کیفیت خواب در زنان باردار شود.
- اگر یک روز کاری طولانی با فعالیتهای روزمره زیاد داشته اید یک ماساژ اصولی میتواند خستگی و تنش شما را کم کند.
- اگر در یک زمان خاص پر از تنش روحی و اضطراب هستید بدون شک استفاده از ماساژ اصولی زنان باردار راهکاری برای کاهش استرس و اضطراب میباشد.
نکات احتیاطی برای ماساژ در دوران بارداری
ماساژ زنان باردار با توجه به مهم بودن سلامتی مادر و جنین جزو کارهای حساس است که علاوه بر تایید پزشک باید نکات احتیاطی در این مورد رعایت شوند. در ادامه به این نکات مهم خواهیم پرداخت:
- اجتناب از ماساژ شکم و نقاط حساس: در زمان ماساژ زنان باردار باید به نقاط حساسی مثل مچ پا، زیر کمر و شکم توجه کنید و این نواحی را ماساژ ندهید به خصوص ماساژ نقاط حساس در سه ماهه اول و آخر خطرات زیادی دارد.
- پوزیشن مناسب: بهترین حالت برای ماساژ زنان باردار درازکش به پهلو و حتی حالت نشسته است. در سه ماهه دوم و سوم فشار بر روی عروق خونی زیاد است و با درازکش به پشت این فشار تشدید میشود و خطرناک است.
- توجه به علائم و شرایط خاص: در حین ماساژ حتما به علائم زنان باردار و واکنش بدن آنها دقت شود اگر احساس درد یا تنش داشتند باید ماساژ متوقف گردد. همچنین برای زنان باردار با فشارخون بالا یا دیابت و… از ماساژ در دوران بارداری خودداری کنید.
- محیط مناسب: سعی کنید ماساژ را در محیط آرام بدون تنش، با نور کم و موسیقی ملایم انجام دهید و با توجه حساس بودن زنان باردار به بو یا عطرهایی که باعث حالت تهوع میشوند از بوهای تند و شدید عود یا خوشبو کننده پرهیز کنید.
- مدت زمان ماساژ: در ابتدای شروع ماساژ بهتر است جلسات کوتاهتر باشند و در صورت تمایل، به مرور و در جلسات بعد زمان ماساژ را بیشتر کنید. بین 30 تا 60 دقیقه یک زمان منطقی برای ماساژ زنان باردار است.
- استفاده از روغنهای مناسب: با توجه به حساس بودن زنان باردار بهتر است از روغنهای طبیعی بدون بو و عاری از مواد شیمیایی برای ماساژ استفاده شود.
استفاده از ابزار ایمن ماساژ: برای بی خطر بودن و رعایت نکات ایمنی بهتر است از ابزارهای ایمن و استاندارد برای ماساژ استفاده کنید. پین فری عرضه کننده بهترین ماساژورهای ایمن و استاندارد است، توصیه ما این است که برای تجربه آرامش و سلامتی در دوران بارداری، ماساژورهای ایمن پین فری را امتحان کنید! با شماره ۰۲۱۲۲۸۷۴۴۳۲ تماس بگیرید یا از سایت ما دیدن کنید.